Blogg

Säsongen är här !

Pressen står klar för årets skörd av äpplen. Vår egen äppelträdgård har producerat dåligt i år. Det flesta träd tog skada av de kyliga dagarna vid blomningen i våras. Årets första pressning blir därför på ekologiskt odlad Aroma från Skåne. Äpplena är otroligt goda, krispiga och saftiga. De har stor sötma och en markant syra med  toner av ananas och citron. Refraktometern visar en sockerhalt på 12° Brix.  Nu skall det pressas…

Äldre ciderättika på krus

Idag presenterar vi vår hittills äldsta ciderättika. 2017 års tappning av VII-årig ciderättika finns nu att tillgå. ”Rund men kraftig ättiksmak. Viss sötma och hög syra. Till en början tobak, citrus och äpple sedan mycket pepprig och tydliga tanniner.” Lyder vår smakbedömning. En ciderättika med ålder, karaktär och en fantastiskt klar gyllene färg. Ekfatet har varit med oss sedan starten för tolv år sedan, den yngsta ättikan i fatet är nu sju år gammal.

Ättikskrus

Samtidigt som vi släpper vår hittills äldsta ättika är det premiär för en ny behållare. Tillsammans med duktiga keramikern Anna Lindell i Jönåker har vi tagit fram ett handgjort drejat krus i keramik. Krusen som rymmer 100ml är oerhört vackra och vi är stolta över att presentera ännu en produkt där hantverk möter hantverk.

Samtidigt släpper vi ytterligare en äldre tappning, Ciderättika 2017, VI år på ek. Även denna ättika säljs på Anna Lindells handgjorda krus.

Mer information finns på sidan Vår Ättika.

Premiär för 2017 års Ciderättika

a-i-kartong

Den 4 september kl 14.00 släpper vi 2017 års Ciderättika på marknaden.

Vi erbjuder möjligheten att prova och jämföra samtliga årets tappningar ekfatslagrad Ciderättika samt att på plats kunna göra avrop ur 2017 års produktion.

Utöver avsmakning ger vi en utförlig presentation av produktionen och processen från äpple till ättika. Vi bjuder på tilltugg smaksatta med ciderättika och finns till hands för frågor och samtal kring Ciderättika och dess användningsområden.

Släpp och avsmakning sker i centrala Stockholm. Tveka inte att kontakta oss för en personlig inbjudan.

Välkommen!

Hans Naess Patrik Arneke

Ättikbryggare av första generationen

”Vår ättika produceras av svenska äpplen. Vi använder inga andra tillsatser än ett gott hantverk, klimat och tid. Ättikan lagras på ekfat i en oisolerad byggnad. På så vis får ättikan sin naturliga utveckling då den utsätts för vädrets makter, tidens rand och ekfatens rondör. Det sätter prägel på en råvara direkt sprungen från naturen själv.”

Ciderättika i Stallarholmen

IMG_3511

Printz Bageri i Stallarholmen förser Norra Sörmland med underbart vedugnsbakat bröd. Förutom sitt goda hantverk med bröd, bakverk, pizza och mycket mera är de också stora ambassadörer för sörmländsk matkultur. Här finns en äkta kärlek till Sörmland och god matkultur. I brödbutiken och kaféet med dagsfärsk bröd finner du även ett urval hantverksprodukter som marmelader, mjöl, gryn och mycket mera. Självklart finns även vår Ciderättika för den som vill köpa. Vi är stolta över att finnas bland goda vänner!

Besök Printz Bageri

Ättika med Radio Sörmland

Igår hade vi glädjen att ha P4 Radio Sörmland på besök hos oss för att prata om vår ekfatslagrade Ciderättika. Lyssna gärna till vårt  samtal om äpplen, ättika, fatlagring och den ättiksbryggning vi startade för tolv år sedan men som bara är början på en lång, lång resa.

Här nedan kommer radioinlägget med Linda, Hans & Patrik. För att lyssna trycker du på blå knappen ”LYSSNA FRÅN DELAD TIDPUNKT” i länken.

”Ättiksprat” i Radio Sörmland”

fotnot: Under samtalet säger radioreportern, Linda, att vi är Sveriges ända ättiksbryggare vilket inte stämmer. I dagsläget är vi möjligtvis Sveriges mest stolta ättiksbryggare…

 

Nyskaparstipendium 2017

– Underbart, efter mer än tio års arbete med äpple, ättika och cider känns det fantastiskt roligt att bli uppmärksammade av Menigo för nedlagt arbete. Den första juni tilldelades vi i hård konkurrens årets Nyskaparstipendium, instiftat av Menigo för att främja och stötta småskalig produktion.

Stipendiejuryns motivering löd:  ”Årets nyskapande vinnare har en verksamhet som är unik i Sverige, som tar tillvara på svenska råvaror med respekt och finess. En spetsprodukt som kan nå utanför landets gränser. Nyskapande förebilder med stor passion och kunskap.”

Vi är stolta och glada för att vår Ciderättika uppmärksammas av Menigo. Stipendiet kommer att användas till en resa för att ytterligare fördjupa vår kunskap kring ättika och vinäger. Jerez är ett troligt resmål. I Andalusien har man en lång tradition att producera fatlagrad Sherryvinäger och det är en produkt vi gärna lär oss mer om.

Nyskaparstipendiet delades ut på Stora Scenen i Kungsträdgården av Menigos VD Jonas Köhler under Smaka på Stockholm. På scenen fanns också jurymedlemmen Alexander Sjögren.