Blogg

Ciderättika i Stallarholmen

IMG_3511

Printz Bageri i Stallarholmen förser Norra Sörmland med underbart vedugnsbakat bröd. Förutom sitt goda hantverk med bröd, bakverk, pizza och mycket mera är de också stora ambassadörer för sörmländsk matkultur. Här finns en äkta kärlek till Sörmland och god matkultur. I brödbutiken och kaféet med dagsfärsk bröd finner du även ett urval hantverksprodukter som marmelader, mjöl, gryn och mycket mera. Självklart finns även vår Ciderättika för den som vill köpa. Vi är stolta över att finnas bland goda vänner!

Besök Printz Bageri

Ättika med Radio Sörmland

Igår hade vi glädjen att ha P4 Radio Sörmland på besök hos oss för att prata om vår ekfatslagrade Ciderättika. Lyssna gärna till vårt  samtal om äpplen, ättika, fatlagring och den ättiksbryggning vi startade för tolv år sedan men som bara är början på en lång, lång resa.

Här nedan kommer radioinlägget med Linda, Hans & Patrik. För att lyssna trycker du på blå knappen ”LYSSNA FRÅN DELAD TIDPUNKT” i länken.

”Ättiksprat” i Radio Sörmland”

fotnot: Under samtalet säger radioreportern, Linda, att vi är Sveriges ända ättiksbryggare vilket inte stämmer. I dagsläget är vi möjligtvis Sveriges mest stolta ättiksbryggare…

 

Nyskaparstipendium 2017

– Underbart, efter mer än tio års arbete med äpple, ättika och cider känns det fantastiskt roligt att bli uppmärksammade av Menigo för nedlagt arbete. Den första juni tilldelades vi i hård konkurrens årets Nyskaparstipendium, instiftat av Menigo för att främja och stötta småskalig produktion.

Stipendiejuryns motivering löd:  ”Årets nyskapande vinnare har en verksamhet som är unik i Sverige, som tar tillvara på svenska råvaror med respekt och finess. En spetsprodukt som kan nå utanför landets gränser. Nyskapande förebilder med stor passion och kunskap.”

Vi är stolta och glada för att vår Ciderättika uppmärksammas av Menigo. Stipendiet kommer att användas till en resa för att ytterligare fördjupa vår kunskap kring ättika och vinäger. Jerez är ett troligt resmål. I Andalusien har man en lång tradition att producera fatlagrad Sherryvinäger och det är en produkt vi gärna lär oss mer om.

Nyskaparstipendiet delades ut på Stora Scenen i Kungsträdgården av Menigos VD Jonas Köhler under Smaka på Stockholm. På scenen fanns också jurymedlemmen Alexander Sjögren.

Provsmakning

attika.se stod i början av juni under en dag  på ”Smaka på Stockholm” i Kungsträdgården och berättade om vår ättika. Tillsammans med Menigo och Gastronomiska Samtal spreds budskapet om vikten av småskalig livsmedelsproduktion. Vi talade ättiks-kunskap, bjöd på smakprover och berättade om både vår framtid och historia.

På ”Smaka på Stockholm” hade vi försäljning av vår ättika och smygpremiär för nytappade Ciderättika IIIår 2017 SE/R som fått vila sina sista månader före tappning på ett rostat svenskt ekfat. Endast 31 flaskor har vi tappat av denna unika ättika med tydliga toner av Ek, Vanilj och Gräddkola. En ny ättika med attityd!

Provsmak_IMG_3273

 

Labutrustningen på plats

Äntligen har vi lyckats införskaffa den utrustning och de kemikalier som behövs för att vi på egen hand ska kunna mäta syrahalten i våra ättikor. Spännande mätningar, känns bra med ett eget litet laboratorium. Hur mycket syra har vi egentligen i vår ättika, det är nog mer än vi väntat?Labbtest ättika