Ättika till julmaten

Vintersäsongen är här!

I våra ättikslager har ättikan i våra ekfat gått in i vilofas. Den frotterar sig i kyla mot ekfatens rundade väggar, mognar sakta och längtar efter vår och värme.

Den ättika som är tappad på flaska är nu vid bästa vigör, vintern och julen är en högtid för ättika och dess syrliga smaker. Många av våra almogerätter som firar högtid till jul bärs fram av sötsyrliga smaker här vår ättika kommer väl till pass.

Här kommer några förslag till användningsområden av ättika till julmaten;

Till sillen kan du göra en inläggningslag smaksatt av ciderättika eller sherryättika.

Ciderättika passar som handen i handsken när du rör din julsenap.

Den gravade laxen är som godast med en sötsyrlig senapsås, rör den gärna med ciderättika, grov senap och honung.

Kalvsyltan hör julbordet till, här kommer ciderättika väl till pass.

Både rödkål & brysselkål är god med sötsyrliga smaker, prova den råa tunnskurna rödkålen marinerad med äpple, honung, fänkål och ciderättika eller fräs brysselkålen med lite farinsocker, riven apelsin och fikonättika.

De griljerade revbenen blir utsökta med en glace av honung, chilli, coriander och sherryättika.

Bruna bönor är ett måste till jul, självklart smakas de av med lite sirap och sherryättika.

Kanske gör du som fransmännen och njuter av skaldjur till julens fester, då smaksätts aiolin självklart med ciderättika och till ostronen rekommenderar några droppar fikonättika istället för citron.

Vi på Ättika Fruktförädling önskar Er en fin vintersäsong, en glad advent och riktigt sötsyrliga helger!

Vår goda ättika beställer du här

Kalvsylta med inlagda betor & smågurka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.