Utskrift

Ciderättika tar tid att producera.

Naturlig och ren råvara, spontan jäsning, lång tid på ekfat och årstidernas temperaturväxlingar är några av de faktorer som tillsammans med ett gediget hantverk och tålamod skapar vår ättika.

Allt startar med huvudråvaran. Vi använder framför allt sorten Melonäpple men också andra kultursorter av äpple som,  tex Rossvik, ”Åkeröäpple från Sörmland”, Granatäpple, Uveredsäpple och ”Göteborgs Flickäpple”. De år vi köpt in ekologiska äpplen är det oftast sorter som Rubinola och Santana. Egen frukt plockas på Flinkesta i Sörmland, den är ekologisk men inte certifierad. Köper vi frukt så är det svensk ekologisk certifierad. Vår ättika är inte certifierad ekologisk eftersom vår egen frukt är ocertifierad, dessutom använder begagnade ekfat som kan ha använts i konventionell vinproduktion.

Äpplena rivs och pressas hemma på gården. Utvinningen must är ca 65 procent av frukten. Efter en frysextraktion vildpjäser musten, i små satser om 25 liter, till en stilla cider. Jäsningen sker vid låg rumstemperatur. Eftersom musten är frysextraherad har den en hög sockerhalt vilket i slutändan ger en ättika med hög syra.

Det tar cirka sex månader från pressningen till dess att cidern läggas på ekfat. Därefter kan ättiksbryggningen ta två till tre år, ibland längre tid, innan all cider omvandlats till ättika. Därefter sker en koncentration genom avdunstning. Under flera år utvecklas smaker, syra och koncentration i en levande processen med ständig kontakt av ek och en direkt påverkan av vårt karga nordiska klimat.

Våra ekfat är byggda av fransk och ungersk ek. Moderfaten omfattar hela 1000 liter fördelade på 4 fat. Därefter bygger vi upp flera linor med fat i minskande storlekar från hundra liter ned till de minsta faten som är av tio liters storlek.

Vi vill återerövra vårt svenska språk, vår produkt bär därför namnet Ättika som ju är det svenska namnet på vinäger, rätt skall vara rätt.  Det betyder mycket för självkänslan att vila i en egen tradition och vårt eget språkbruk. Vår produkt skall inte heller jämföras med all den snabbt producerade äppelcidervinäger som finns på marknaden. Vår ciderättika tar från två till 25 år att tillverka. Kanske är det först nästa generation som kommer att få smaka på dess riktiga storhet.

a-o-kartong