Utskrift

Beskrivning av våra tappningar 


 

 Ciderättika II år, 2017     

Volym:                 47 st numrerade flaskor á 200ml, lagrad två år på ekfat

Utseende:          Gyllene, klar, bernstensfärgad

Doft:                    Mogna äpplen med ton av ekfat

Smak:                  Rund men med tydlig stark ättiksyra. Grönsaksbuljong och citrus. Mjuk, kvardröjande ekfatskaraktär med mycket kraftig syra.

Syrahalt:             8,9 %  


Ciderättika III år, 2017    

Volym:                 49 st numrerade flaskor á 200ml, lagrad tre år på ekfat

Utseende:           Mycket klar. Mörkt bernstensfärgad med djupa gyllene och bruna nyanser.

Doft:                     Aggressiv ättiksdoft med tydliga toner av trä och mogna äpplen. Något brända toner samt ren ättika och strösocker.

Smak:                   Ren och kraftig. Mycket hög syra. Viss kärvhet med tydlig smak av mogna och saftiga, röda äpplen. Tydlig eksmak utan vanilj. Lång eftersmak av äpple och ek med grapefruktsbeska.

Syrahalt:               8 % 


Ciderättika III år, svensk ek/kolad, 2017                

Volym:                   31st numrerade flaskor á 200ml, lagrad tre år på ekfat varav de sista      månaderna på ett kolat fat av svensk ek.

Utseende:             Klar, gyllene, djupt bernstensfärgad med orangea drag

Doft:                      Ren, lätt stickande men utvecklad doft av ättika, friska röda äpplen, djupa toner vanilj, ljus kola och en svag apelsindoft

Smak:                   En ättika med mycket attityd med klara, djupa och runda smaker, viss sötma och hög syra.  Tydliga toner av vanilj, ek och gräddkola, inslag av apelsinskal.              Kvardröjande eftersmak av gräddkola och apelsin.

Syrahalt:              9,8 %  


Ciderättika IV år, 2017    

Volym:                   49 st numrerade flaskor á 200ml, lagrad fyra år på ekfat

Utseende:             Gyllene, klar men bleknande bernstensfärg med orangea drag.

Doft:                       Utvecklad doft av röda äpplen, ek och honung

Smak:                     Mjuk med kvardröjande syra och kraftiga ekfatstoner. Rund, med smak av ljus kola och tydliga tanniner. Pepprig eftersmak.

Syrahalt:              5,6 % 


Ciderättika VI år, 2017

Beskrivning:       10st numrerade krus á 100ml

Utseende:             Dovt gulbrun med brett ljust bräm

Doft:                       Djup mild äppelton med inslag av nyslungad honung samt våt ek.  Mjuka ättikstoner.

Smak:                     Rund men kraftig ättiksmak. Till en början söt men syra och torrhet tar snart överhand. Smak av moget äpple och ek. Uttalade umami-toner som drar grönsaks-buljong och kål. Kvardröjande mustig syra med eftersmak av  buljong och mörk honung

Syrahalt:                5,9 % 


Ciderättika VII år, 2017  

Beskrivning:        12st numrerade krus á 100ml

Utseende:              Mörk, klar och djup bernstensfärg.

Doft:                        Vass ättiksyra med inslag av äpple, citrus och cederträ.

Smak:                      Rund men kraftig ättiksmak. Viss sötma och hög syra. Till en början tobak, citrus och äpple sedan mycket pepprig och tydliga tanniner. Chilitoner och syra i                       eftersmaken.

Syrahalt:                 8,9 %


 

Ciderättika III år , 2015                                                 

Volym                    61st numrerade flaskor á 200ml, lagrad tre år på ekfat

Utseende:             Klar, ljus, guldgul med nyans av bärnsten

Doft:                      Mild ättiksdoft. Mjuk doft av mogna gula äpplen och toner av hasselnöt.

Smak:                    Mild utvecklad ättiksmak med hög syra. Mycket torr med rika tanniner. Brett smakspektra med ek, valnöt, gula äpplen och  oxbuljong. Lång eftersmak av ek och chili.

Syrahalt:               8 %



Beställning eller offert, kontakta:    Hans Naess


Ciderättika II, tappad år 2016                       Slutsåld

Volym:        145 stycken  flaskor á 200ml, lagrad två år på ekfat.

Utseende:   Gulbrun. djupt bronsfärgad med bred ljus bräm och hög viskositet

Doft:             Intensiv vinägerdoft. Rostad ek och multna äpplen, toner av humus och
fuktiga höstlöv. Där finns också en subtilare doft av nyuppskurna mogna äpplen samt nyanser av mörk honung.

Smak:           Eldig ättiksmak med mycket kraft. Karamelliserat socker och kola. Koncentrerade äpplen med spetsig hög och intensiv syra. Lång spritsug eftersmak av ek, kola och röda äpplen.

Syrehalt:       8,8 %                                                  Ph:  3


Ciderättika III,  tappad år 2016                       Slutsåld                 

Volym:              71 stycken  flaskor á 200ml, lagrad tre år på ekfat

Utseende:        Klar, Djupt bärnstensfärgad med brunorange ton

Doft:                  Mycket framträdande spetsig doft av ättika, nyanser av alkohol. Trä och röda äpplen med toner av bittermandel, gula russin och aprikos.

Smak:                Mjuk ekfatskaraktär, en stickande men samtidigt rund syra. Russin och aprikos. Kvardröjande lätt bedövande syra. Eftersmak av rostad ek, ljus honung och röda vinbär.

Syrahalt:           5 %                                                   Ph:  3


Ciderättika IV  tappad år 2016                 Slutsåld

Volym:                80 stycken flaskor á 200ml, lagrad fyra år på ekfat

Utseende:          Klar, gyllene, djupt bärnstensfärgad

Doft:                    Intensiv, ren, koncentrerad doft av ättika, Bokna äpplen,     äppelkoncentrat, karamelliserade gula äpplen Långlivad doft av ekfat, humus, fallna löv, valnötsskal och nyslungad kastanjehonung

Smak:                  Ren, kraftig smak med tydlig mjuk syra. Karamellsierade torkade äpplen med toner av honung och ungersk Tokaj. Lång och tydlig eftersmak av, ek, honung och utvecklad äppelsyra

Syrehalt:              6,6 %                                                  Ph:  3


Ciderättika V, tappad år 2016                    Slutsåld

Volym:                 42 stycken flaskor á 200ml, lagrad fem år på ekfat

Utseende:            Vackert bärnstensfärgad, brandgula toner med låg färgintensitet

Doft:                      Mjuk ättiksdoft med tydliga ekfatstoner, röda äpplen, smörkola och ljunghonung

Smak:                    Mjuk men intensiv syra. Tydliga tanniner och framträdande smak av ekfat. Nyanser av rostade hasselnötter samt gula äpplen. En kvardröjande smak av rostade ekfat samt eldig svartpeppar.

Syrahalt:               5%                                                    Ph: 3



Beställning eller offert, kontakta:    Hans Naess