Blogg

Årets lansering av ättika

Denna vecka släpper Ättika Fruktförädling, Hans Naess & Patrik Arneke, fyra nya tappningar av Ättika. Två av dem är Ciderättika och två är helt nya produkter som  det har tagit flera år att utveckla. Under veckan kommer de att presenteras var för sig. 

– Det är totalt fyra hundra flaskor som släpps denna vecka, säger ättiksbryggare Hans Naess, de har alla en särpräglad karaktär och smak. Förra årets varma sommar har påverkat våra Ättika mycket positivt, fortsätter Hans, avdunstningen har varit stor under året och koncentrationen av smaker och karaktärer är höga.

Årets lansering är unik då de två nya Ättika som släpps inte visats upp förut. De baseras på klassiska råvaror och smaker men är helt nya i Ättika Fruktförädlings sortiment som tidigare helt baserats på äpple.

– Ättiksyrahalten i årets släpp av Ättika är genomgående hög, berättar Patrik Arneke som också tagit fram smakbeskrivningar på de fyra produkterna. Vi presenterar alla våra fyra Ättika, en per dag, under veckan och därefter finns de för avrop hos oss, fortsätter Patrik, den första oktober håller vi en provning i Stockholm.

Sänd Din mailadress så bjuder Ättika fruktförädling in till provningen eller lägg ett avrop på de produkter Du är intresserad av.

– Det är små serier av årets olika Ättika och det  är först till kvarn som gäller, avslutar Hans & Patrik unisont.

 

Kontakt: Mejla till Ättika Fruktförädling

IMG_7438

Ciderättika som julklapp

Vi har ett fåtal flaskor kvar av årets tappningar av Ciderättika. Vi erbjuder de sista flaskorna till Er som önskar ge bort en unik julklapp. Den perfekta ”klappen” för alla som önskar sig en smakrik jul, vår Ciderättika är ett gediget hantverk från början till slut. Tillverkad av svenska äpplen – inget annat.

Beställ med ett mail till oss och vi levererar till närmaste DHL Service Point.

  • Ciderättika II år 2018, 200 cl, (10 flaskor kvar) á 310 kr/fl
  • Ciderättika III år 2018, 200 cl,  (10 flaskor kvar) á 410 kr/fl
  • Ciderättika VI år 2018, 200 cl,  (2 flaskor kvar) á 710 kr/fl

Sista flaskorna! Först till kvarn gäller! priser inkl moms

ciderattika_2016_4-2

 

 

Svenska fat

För att göra ekfatslagrad Ciderättika krävs det självklart ekfat av god kvalitet. Vi arbetar med både nya och begagnade ekfat från Frankrike, Ungern och Sverige. Under hösten har vi pressat mer äpplen än vi brukar och vi har mycket cider i produktion. Därför känns det skönt att vi nu kunnat köpa in riktigt fina ekfat gjorda av vår ände svenske tunnbindare, Thorslundkaggen. Dessa nya begagnade svenska ekfat har tidigare används för vinframställning hos Högberga vinfabrik. Det är nu snart dags att istället fylla faten med cider för ättiksjäsning.

Thorslundkagge

Säsongen är här !

Pressen står klar för årets skörd av äpplen. Vår egen äppelträdgård har producerat dåligt i år. Det flesta träd tog skada av de kyliga dagarna vid blomningen i våras. Årets första pressning blir därför på ekologiskt odlad Aroma från Skåne. Äpplena är otroligt goda, krispiga och saftiga. De har stor sötma och en markant syra med  toner av ananas och citron. Refraktometern visar en sockerhalt på 12° Brix.  Nu skall det pressas…

Äldre ciderättika på krus

Idag presenterar vi vår hittills äldsta ciderättika. 2017 års tappning av VII-årig ciderättika finns nu att tillgå. ”Rund men kraftig ättiksmak. Viss sötma och hög syra. Till en början tobak, citrus och äpple sedan mycket pepprig och tydliga tanniner.” Lyder vår smakbedömning. En ciderättika med ålder, karaktär och en fantastiskt klar gyllene färg. Ekfatet har varit med oss sedan starten för tolv år sedan, den yngsta ättikan i fatet är nu sju år gammal.

Ättikskrus

Samtidigt som vi släpper vår hittills äldsta ättika är det premiär för en ny behållare. Tillsammans med duktiga keramikern Anna Lindell i Jönåker har vi tagit fram ett handgjort drejat krus i keramik. Krusen som rymmer 100ml är oerhört vackra och vi är stolta över att presentera ännu en produkt där hantverk möter hantverk.

Samtidigt släpper vi ytterligare en äldre tappning, Ciderättika 2017, VI år på ek. Även denna ättika säljs på Anna Lindells handgjorda krus.

Mer information finns på sidan Vår Ättika.

Premiär för 2017 års Ciderättika

a-i-kartong

Den 4 september kl 14.00 släpper vi 2017 års Ciderättika på marknaden.

Vi erbjuder möjligheten att prova och jämföra samtliga årets tappningar ekfatslagrad Ciderättika samt att på plats kunna göra avrop ur 2017 års produktion.

Utöver avsmakning ger vi en utförlig presentation av produktionen och processen från äpple till ättika. Vi bjuder på tilltugg smaksatta med ciderättika och finns till hands för frågor och samtal kring Ciderättika och dess användningsområden.

Släpp och avsmakning sker i centrala Stockholm. Tveka inte att kontakta oss för en personlig inbjudan.

Välkommen!

Hans Naess Patrik Arneke

Ättikbryggare av första generationen

”Vår ättika produceras av svenska äpplen. Vi använder inga andra tillsatser än ett gott hantverk, klimat och tid. Ättikan lagras på ekfat i en oisolerad byggnad. På så vis får ättikan sin naturliga utveckling då den utsätts för vädrets makter, tidens rand och ekfatens rondör. Det sätter prägel på en råvara direkt sprungen från naturen själv.”

Ciderättika i Stallarholmen

IMG_3511

Printz Bageri i Stallarholmen förser Norra Sörmland med underbart vedugnsbakat bröd. Förutom sitt goda hantverk med bröd, bakverk, pizza och mycket mera är de också stora ambassadörer för sörmländsk matkultur. Här finns en äkta kärlek till Sörmland och god matkultur. I brödbutiken och kaféet med dagsfärsk bröd finner du även ett urval hantverksprodukter som marmelader, mjöl, gryn och mycket mera. Självklart finns även vår Ciderättika för den som vill köpa. Vi är stolta över att finnas bland goda vänner!

Besök Printz Bageri

Ättika med Radio Sörmland

Igår hade vi glädjen att ha P4 Radio Sörmland på besök hos oss för att prata om vår ekfatslagrade Ciderättika. Lyssna gärna till vårt  samtal om äpplen, ättika, fatlagring och den ättiksbryggning vi startade för tolv år sedan men som bara är början på en lång, lång resa.

Här nedan kommer radioinlägget med Linda, Hans & Patrik. För att lyssna trycker du på blå knappen ”LYSSNA FRÅN DELAD TIDPUNKT” i länken.

”Ättiksprat” i Radio Sörmland”

fotnot: Under samtalet säger radioreportern, Linda, att vi är Sveriges ända ättiksbryggare vilket inte stämmer. I dagsläget är vi möjligtvis Sveriges mest stolta ättiksbryggare…